Dr. Cəlil Bağırov| Qreyfrut və Süd vəzi


Kolumbiya Universitetində aparılan tədqiqatlara görə qreyfrut və qreyfrut şirəsi bəzi dərmanların qandakı təsirini artıraraq yüksəldə bilər. Bu səbəblə dərmanların yan təsir riski artır.Bəzi dərmanları istifadə edən xəstələrin diqqətli olması lazımdır. Çünki qreyfurt qaraciyərimizdə olan Sitokrom p450 deyilən bir fermentə təsir edir. Sitokrom p450 qaraciyərimizdə və bağırsağımızda, çöldən aldığımız dərmanları metabolizə edər və bu dərmanları zərərsiz hala çevirərək bədənimizdən atar.Bu fermentə təsir edib işləmədikdə dərmanlar metabolizə edilmədiyi üçün bədəndə yığılaraq zəhərləyici təsir edər. Xüsusilə xolesterol dərmanlarından, allergiya dərmanlarından, HIV müalicəsində istifadə dərmanlarda, bəzi antidepresanların istifadə edənlərin bu mövzuda diqqətli olmalarında fayda var. Bir stəkan qreyfurt suyu içilməsi belə bu təsirə səbəb ola bilər. Qreyfurt suyunun təsirinin keçməsi üçün ən azı 24 saat keçməlidir. Xanımlar daha çox diqqətli olmalıdır! Qreyfrut estrogenlərin bədəndə paylanmasina maneə törədə bilər.Buda qandakı estrogen səviyyəsini artıra bilər. Qanda uzun davamlı olaraq yüksək səviyyədə estrogen olmasının südvəzi xərçəngi riskini artırmaqdadır.Eyni zamanda doğum idarə həbi istifadə edərkən qreyfrut istifadəsindən uzaq durulmalıdır.Sağlam yaşamaq diləyilə : Dr. Cəlil Bağırov


Benzer Konular
Sonraki
« Sonraki Konu
Önceki Konu
Önceki Konu »